Biblio­theek en data­bases

Catalogi

Ga direct naar:

Bibliotheek

De bibliotheek van het NIKI is toegankelijk op doordeweekse dagen van 9.00 uur tot 17.30 uur op vertoon van uw identiteitskaart; een introductiebrief is niet nodig.

Om toegang te krijgen tot de bibliotheek en een studie werkplek te reserveren, moet u een paar dagen op voorhand reserveren door een e-mail te sturen naar niki@nikiflorence.org. U wordt verzocht op een antwoord te wachten.

Om zeker te zijn van de beschikbaarheid van de publicaties die u wenst te raadplegen, raden wij u aan de referenties in uw e-mail te vermelden.

Voor gasten van het NIKI is de bibliotheek 24/7 toegankelijk.
De bibliotheek kent een open opstelling en de boeken worden niet uitgeleend. Er is wifi beschik­baar.

Binnen ons verzamelbeleid gelden de artistieke betrekkingen tussen de Nederlanden en Italië en de geschiedenis van de teken- en prentkunst als specifieke zwaartepunten, die maken dat onze bibliotheek zich internationaal van andere bibliotheken en kenniscentra onder­scheidt. Onze bibliotheek bevat meer dan 66.000 banden en tachtig lopende tijdschriften. Daarnaast bevat de collectie meer dan 5.000 veiling­catalogi.

De bibliotheekcatalogus is ondergebracht bij IRIS, een samenwerkings­verband van The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies (Villa I Tatti), Biblioteca degli Uffizi, Museo del Bargello, Istituto Nazionale di Studi sul Rinascimento, Opificio delle Pietre Dure, Biblioteca Vinciana, de Fondazione Carlo e Rosanna Pedretti (Vinci) en het NIKI.

De collectie van het NIKI is digitaal raad­pleegbaar via de Online Public Access Catalog van het IRIS-consortium en via de Art Discovery Group Catalogue van WorldCat/OCLC.

Fototheek

Het NIKI heeft een uniek fotoarchief met meer dan 70.000 foto’s.
De basis wordt gevormd door drie historische ver­zamelingen:

Deze collecties zijn van grote waarde voor het internationale onderzoek naar de Europese schilderkunst van de zestien­de, zeventiende en achttiende eeuw. Tussen 2005 en 2007 is het materiaal groten­deels gedigitaliseerd. Meer dan 45.000 digitale afbeeldingen zijn inmid­dels online beschikbaar.

De originele foto’s en masterscans kunnen op het instituut worden bestudeerd, op afspraak met bibliothecaris Gert Jan van der Sman: sman@nikiflorence.org

Databases

Photographic Archive of the Dutch University Institute for Art History

Deze data­base bevat meer dan 45.000 digitale af­beel­dingen van de meer dan 70.000 foto’s uit onze foto­theek. Deze afbeeldingen zijn tussen 2005 en 2007 gedigitaliseerd. 

Corpus of Works of Art Offered at Auction in Italy, 1800-1914

Deze data­base bevat beschrijvingen van meer dan 120.000 kunstwerken die tussen 1800 en 1914 in Italië ter veiling zijn gekomen.