103
page-template-default,page,page-id-103,page-child,parent-pageid-2758,mmm mega_main_menu-2-1-2,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Geschiedenis

In 1958 werd op initiatief van Godfried Hoogewerff, emeritus hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, besloten tot de oprichting van een Kunsthistorisch Instituut in Florence. Dankzij Frits Lugt, kunstkenner en oprichter van het Institut Néerlandais in Parijs, die zijn fenomenale kunstverzameling onderbracht in de Fondation Custodia aldaar, werd een kort tevoren gebouwde villa verworven, die ook nu nog de zetel van het Instituut is.

Vrijwel onmiddellijk verwierf het Instituut een interuniversitaire status en, mikkend op schaalvergroting op academisch, educatief en cultureel gebied, breidde het zijn actieradius gaandeweg aanzienlijk uit. In de loop der decennia werden de wetenschappelijke voorzieningen en activiteiten naar een internationale dimensie getild. Inmiddels staat het Instituut bekend als het enige kenniscentrum ter wereld dat de artistieke betrekkingen tussen de Nederlanden en Italië systematisch in kaart brengt.

Sinds de oprichting van het Instituut vonden meer dan 10.000 studenten en onderzoekers er gastvrijheid. Jaarlijks studeren 2000 bezoekers van alle mogelijke nationaliteiten voor korte of langere tijd in de bibliotheek en fototheek. Onderwijs, onderzoek en researchequipment van internationaal topniveau zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Buiten vakkringen maakte het Instituut naam dankzij bijzonder geapprecieerde

publieksgerichte activiteiten, zoals lezingen, congressen en tentoonstellingen in eigen huis en elders. Sinds 1966 bezochten meer dan 300.000 liefhebbers de tentoonstellingen aan de Viale Torricelli.

NIKI Florence | bibliotheek