47
page-template-default,page,page-id-47,page-child,parent-pageid-61,mmm mega_main_menu-2-1-2,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Italiaanse Kunst

Nederland neemt internationaal een vooraanstaande positie in als het gaat om de wetenschappelijke bestudering van de Italiaanse kunst. Dat is mede te danken aan de schakelfunctie van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut tussen de Nederlandse academische en museale wereld en vele weten­schappelijke en culturele instellingen in heel Italië.

In de afgelopen decennia heeft het NIKI in Italië een uitzonderlijk veel­omvat­tend en fijn gerasterd netwerk van samenwerkings­verbanden op­gebouwd. Tevens werkte en werkt het nauw samen in belangrijke onderzoeks­projecten, tentoonstellingen, symposia en publicaties met universiteiten en musea, niet alleen in Florence en in de driehoek Turijn – Venetië – Bologna, maar in heel Italië (universiteiten in Bologna, Florence, Genua, Milaan, Napels, Padua, Parma, Rome, Siena, Turijn, Udine en Venetië; musea in Bergamo, Bologna, Brescia, Cremona, Florence, Genua, Milaan, Modena, Napels, Padua, Palermo, Parma, Rome, Siena, Turijn, Udine, Venetië, Vercelli en Verona).

Onderzoeksbeleid

Het Instituut onderscheidt zich niet minder door zijn  speerpunt­functie: het voert een vooruitstrevend onderzoeksbeleid, dat zich concretiseert in projecten en structurele ondersteuning van in­dividuele onderzoekers. Traditionele sterktepunten van het NIKI zijn de bestudering van de kunstproductie in Noord- en Midden-Italië, meer in het bijzonder Lombardije, Venetië en de Veneto, Bologna-Modena-Ferrara en natuurlijk Florence en Siena.

Aandachtsgebieden

Enkele van de huidige aandachtsgebieden:

  • De atelierpraktijken van kunstenaars in de Renaissance
  • De geschiedenis van de teken- en prentkunst
  • Kerkdecoraties in Venetië
  • Caravaggisme in Toscane en Noord-Italië.

De bijzondere aandacht voor de bestudering van tekenkunst en grafiek  weer­spiegelt zich in de publicaties en in de door het Instituut georganiseerde ten­toonstellingen.

Nieuwe gebieden van aandacht zijn voorts:

  • Design
  • Marketing van cultureel erfgoed.

Daartoe wordt samengewerkt met opleidingen en instellingen in en buiten Florence.

NIKI Florence | Italiaanse kunst