74
page-template-default,page,page-id-74,page-child,parent-pageid-59,mmm mega_main_menu-2-1-2,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Watermerken en papier 1450 – 1800

The Memory of  Papers – Collaborative Systems in Paper History is een enorm internationaal project gefinancierd door de Europese Unie gericht op het samenbrengen van Europese databases van papier reproductie.

Sinds vele eeuwen hebben Europese kunstenaars papier gebruikt om tekeningen en prenten te maken. Er is echter maar weinig informatie beschikbaar over het papier dat zij gebruikten. Papier kon reizen en werd vaak gemaakt in een land of regio, maar elders gekocht en gebruikt door kunstenaars. Het vaststellen van de plaats en datum van productie en/of gebruik van papier, soms vastgesteld door de watermerken, kan helpen om de kunstenaar die het papier gebruikte te identificeren. Het zou interessant zijn te weten hoe een bepaald papiermerk gebruikt werd door een bepaalde kunstenaar en door kunstenaars in het bijzonder en in hoeverre papier dat door kunstenaars werd gebruikt voor hun prenten verschilde van het papier dat zij gebruikten voor hun tekeningen, brieven of gedichten. Dateerbaar papier kan inzicht geven in een papiermerk dat door een kunstenaar is gebruikt, kan de chronologie van zijn werken helpen bepalen, authenticiteit verifiëren en werkplaatspraktijken uitlichten. De onzekere toeschrijving aan een kunstenaar van een tekening met een bepaald watermerk dat al bekend is van een ander werk van diezelfde kunstenaar kan helpen de toeschrijving van een onzeker werk te onderbouwen. Omdat bladen die gebruikt zijn voor tekeningen vaak in stukken zijn geknipt, kan het registreren van de eigenschappen van het papier van een tekening het startpunt zijn voor het herkennen van andere stukken papier met tekeningen die tot hetzelfde blad behoorden en zelfs tot hetzelfde pak bladen. Veel van de zogenoemde peintre-graveurs, zoals Albrecht Dürer, Parmigianino en Rembrandt, maakten zowel tekeningen als prenten. Soms zijn hun prenten gedateerd. Als het papier van deze prenten identieke watermerken heeft, kunnen zij helpen om de datering en authenticiteit van ongedateerde prenten en tekeningen van dezelfde kunstenaar en zijn werkplaats en de relatie tussen verschillende drukken vast te stellen.

Om deze redenen is een grote hoeveelheid data en afbeeldingen van watermerken en papier verzameld door het Instituut in Florence. We hebben een online database ontwikkeld om kunstwerken op papier te kunnen bestuderen. Het biedt een groot voordeel vanwege de bijeengebrachte verzameling van een grote hoeveelheid watermerken die kan helpen om prenten en tekeningen te dateren en toe te schrijven. Met deze database is het Instituut een kunsthistorische partner in Bernstein.

NIKI Florence | ingang