NIKI Ambassadeurs | NIKI Florence
162
page-template-default,page,page-id-162,page-child,parent-pageid-156,mmm mega_main_menu-2-1-2,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.1,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

NIKI Ambassadeurs

Onze ambassadeurs promoten de activiteiten van het NIKI bij de Nederlandse universiteiten. Ook fungeren zij als contactpersoon voor studenten die meer over het NIKI willen weten. De ambassadeurs delen hun eigen ervaringen met iedereen die nieuwsgierig is naar een studieverblijf in Florence. Onze ambassadeurs zijn:

Mireille Cornelis (UU)
Mireille Cornelis heeft de Research Master ‘Art History of the Low Countries in its European Context’ aan de Universiteit Utrecht gedaan. Zij voltooide haar bachelor Kunstgeschiedenis in 2013 en tevens het honours programma ‘Descartes College’ aan dezelfde universiteit. Vanaf 2011 is Mireille redactielid en functionaris publieke relaties van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Article’, gelieerd aan de faculteit Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In 2016 maakte zij als gastconservator in het Rembrandthuis een tentoonstelling over Seghers.

Amie Kocken (UvA)
Amie Kocken studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ook studeerde ze een jaar liberal arts & sciences aan Winthrop University in South Carolina. Na twee jaar bij het Bijbels Museum gewerkt te hebben, is ze nu werkzaam bij het Amsterdam Museum. In de zomer van 2016 volgde Amie de Michelangelo cursus aan het NIKI waar ze als een blok viel voor zowel de stad Florence als het NIKI. Haar interesse binnen de kunstgeschiedenis gaat uit naar de renaissance en het maniërisme, met Parmigianino’s Madonna met de lange nek als favoriet.

Climmy Potgieser (UvA)
Climmy Potgieser is masterstudente Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseert zich in de twee tijdvakken van de Middeleeuwen en de Italiaanse renaissance. Hierbinnen is zij met name geïnteresseerd in het vrouwelijke schoonheidsideaal in de schilderkunst van Sandro Botticelli. Sinds zij in 2014 met veel plezier de NIKI cursus over Leonardo da Vinci heeft afgerond, hoopt zij als ambassadeur haar prettige en leerzame ervaring te kunnen delen met eenieder die belangstelling heeft voor het instituut.

Julian van Deursen (TU Delft)
Julian van Deursen studeert Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Naast zijn interesse voor techniek, innovatie en design bewondert hij de grote rol die kunst en cultuur hebben gespeeld tijdens de renaissance en heeft hij onderzoek gedaan naar creatief auteursrecht in werken van Pontormo en Michelangelo. Kunstgeschiedenis heeft getoond relevant te zijn voor technische studenten en als ambassadeur aan de TU zet Julian zich in om technisch geschoolde studenten die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis over de mogelijkheden van het NIKI te informeren.

André van Deursen (TU Delft)
André van Deursen is masterstudent Architectuur aan de Technische Universiteit Delft met als specialisatie Heritage & Architecture. Daarnaast volgt hij aan de Universiteit Leiden de Master Arts & Culture voor verdere specialisatie in de architectuur van de Italiaanse renaissance. Naast verdieping in de renaissance-architectuur in en rondom Florence, onderzoekt hij de mogelijkheden om vervallen landhuizen in de regio’s De Marche, Umbrië en Toscane volgens een vast systeem te restaureren en/of van nieuwe functies te voorzien.

Laura Overpelt (OU)
Laura Overpelt is promovenda aan de Open Universiteit bij de faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen. In het kader van NWO ‘promoties in de geesteswetenschappen’ doet zij onderzoek naar de dagelijkse praktijk in het schildersatelier van Giorgio Vasari (1511-1574) in het Palazzo Vecchio in Florence en de manier waarop deze praktijk in woord en beeld is weergegeven. Laura werkt aan de OU in studiecentrum Amsterdam en is regelmatig op het NIKI te gast om in het Staatsarchief onderzoek te kunnen doen.

Jo’anne van Ooijen (UL)
Jo’anne van Ooijen studeerde rechten aan de Universiteit Maastricht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar Master kunstgeschiedenis sloot zij in 2012 af met een scriptie over de palimpsest in de architectuur. Naast een baan als stafjurist bij de Raad voor Rechtspraak werkt zij op het moment als buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek is gericht op transformaties en historiciteit in architectuur.

Tessel Luitjens (RUG)
Tessel Luitjens studeerde Kunstgeschiedenis en Italiaanse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2016 is zij Research Master-student Kunstgeschiedenis aan diezelfde universiteit, met als specialisatie vroegmoderne Italiaanse kunst. In 2017 zal zij op het NIKI in het kader van een onderzoeksstage onderzoek doen naar de familie Rinuccini voor het Patrician Patronage Project van Prof. Dr. Henk van Veen.

Surya Stemerding (RUN)
Surya Stemerding studeerde in 2011 af aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar Master Kunstgeschiedenis sloot zij af met een scriptie over het tekeningenoeuvre van de Romeinse schilder, schrijver en ingenieur Cavalier Gaspare Celio (1571-1640). Tot februari 2014 is zij werkzaam geweest als manager bij het Jheronimus Bosch Art Center te ‘s-Hertogenbosch. Zij werkt nu als buitenpromovenda aan de Radboud Universiteit aan een proefschrift over Gaspare Celio en zijn positie en zelf-positionering als erudiet kunstenaar binnen het artistieke speelveld van vroeg zeventiende-eeuws Rome.