162
page-template-default,page,page-id-162,page-child,parent-pageid-156,mmm mega_main_menu-2-1-2,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

NIKI Ambassadeurs

Onze ambassadeurs promoten de activiteiten van het NIKI bij de Nederlandse universiteiten. Ook fungeren zij als contactpersoon voor studenten die meer over het NIKI willen weten. De ambassadeurs delen hun eigen ervaringen met iedereen die nieuwsgierig is naar een studieverblijf in Florence. Onze ambassadeurs zijn:

Niels Weijenberg (UU)
Niels Weijenberg zit in de laatste fase van de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Niels is zeer betrokken geweest bij Stichting Art, de studiestichting verbonden aan zijn opleiding, waar hij onder meer een bestuursjaar heeft gedaan. Hij heeft een grote liefde voor de Italiaanse renaissance, en de stad Florence in het bijzonder. In 2017 volgde hij op het NIKI de zomerschool gewijd aan Leonardo da Vinci, een kunstenaar die hem al jaren fascineert.

Carlijn Torenbeek (UU)
Carlijn Torenbeek studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2014 heeft zij de zomercursus over Leonardo da Vinci gevolgd aan het NIKI. Als NIKI ambassadeur zet Carlijn zich vooral in om internationale studenten van de UU te informeren over het instituut. Zij heeft zelf ervaring als student in het buitenland; in Seoul en Bologna heeft zij contemporaine geschiedenis en internationale betrekkingen gestudeerd. Na haar bestuursjaar bij de internationale studentenstichting ESN Utrecht richt zij zich sinds september 2018 op deze richting in haar Master.

Amie Kocken (UvA)
Amie Kocken studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze de Michelangelo cursus aan het NIKI volgde, werd haar enthousiasme voor de Italiaanse renaissance enorm aangewakkerd. Bovendien was ze erg onder de indruk van het instituut, de geweldige bibliotheek, en de omgeving. Amie ervaart het reizen naar Italië als een enorme verrijking van haar studie en kan het iedere student (kunstgeschiedenis) van harte aanbevelen. Voor meer informatie kunnen studenten bij haar terecht op amie.kocken[at]student.uva.nl

Noortje Niemeijer (UvA)
Noortje Niemeijer studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Noortje is daar goed te vinden want zij zal dit jaar ook betrokken zijn bij de studievereniging Kanvas Amsterdam, waar zij dit jaar in het bestuur zit. Haar grote voorliefde voor de Italiaanse kunst heeft ervoor gezorgd dat ze in de winter van 2017 de cursus over Caravaggio aan het NIKI heeft gevolgd.

Vera Hendriks (UL)
Vera Hendriks studeert Kunstgeschiedenis en Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. Vera is zeer betrokken bij de Leidse Kunsthistorische Vereniging, de studievereniging verbonden aan haar opleiding. Hier heeft ze twee bestuursjaren gedaan met veel enthousiasme. Vera is geïnteresseerd in Italiaanse beeldhouwkunst uit de late Renaissance en Barok. Het onderwerp van haar BA scriptie Kunstgeschiedenis is de plaatsing van de zogenaamde Sabijnse Maagdenroof van Giambologna te Florence. Het onderzoek voor deze scriptie heeft ze op het NIKI voltooid.

Loïs Geerlings (VU)
Loïs Geerlings is student Media Kunst Design en Architectuur aan de Vrije Universiteit met als specialisatie Kunst en Design. Al vanaf haar vijftiende werkt ze bij het Stedelijk Museum Amsterdam, waar ze verschillende projecten heeft uitgevoerd. Zo organiseerde ze samen met een team de Museumacht in 2017 en is ze nog steeds regelmatig in het museum te vinden als gids. Loïs is ook ambassadeur van de faculteit Geesteswetenschappen van de VU. Hiervoor geeft ze voorlichting over haar studie op middelbare scholen en open dagen. Ze heeft een grote liefde voor kunst in de breedste zin van het woord, variërend van moderne en hedendaagse kunst tot die van de Italiaanse Renaissance.

Iris de Baat (VU)
Iris de Baat is masterstudente Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar passie voor Florence ontstond tijdens een verblijf op het NIKI, waar ze onderzoek deed naar de tuinen van Villa Castello en Boboli voor de bacheloropleiding Media, Kunst, Design en Architectuur. Voor haar bachelorscriptie heeft ze onderzoek gedaan naar het negentiende-eeuwse gietijzeren straatmeubilair uit Florence. Haar interesses liggen in het bijzonder bij park- en landschapsarchitectuur, met name in Italië.

Floortje Portengen (RUG)
Floortje Portengen is tweedejaars student kunstgeschiedenis aan de RUG. Van jongs af aan is Floortje geïnteresseerd in kunst in de breedste zin van het woord, alles vanaf middeleeuwse schilderingen tot hedendaagse moderne sculpturen. Na een reis naar Florence in de winter van 2018 groeide haar enthousiasme voor de Italiaanse Renaissance-kunst enorm. Haar verblijf op het NIKI, waar ze graag gebruik maakte van de indrukwekkende bibliotheek, zal haar altijd bijblijven. Wie graag meer informatie wil over het NIKI kan haar bereiken op f.portengen[at]student.rug.nl.

Surya Stemerding (RUN)
Surya Stemerding studeerde in 2011 af aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar Master Kunstgeschiedenis sloot zij af met een scriptie over het tekeningenoeuvre van de Romeinse schilder, schrijver en ingenieur Cavalier Gaspare Celio (1571-1640). Tot februari 2014 is zij werkzaam geweest als manager bij het Jheronimus Bosch Art Center te ‘s-Hertogenbosch. Zij werkt nu als buitenpromovenda aan de Radboud Universiteit aan een proefschrift over Gaspare Celio en zijn positie en zelf-positionering als erudiet kunstenaar binnen het artistieke speelveld van vroeg zeventiende-eeuws Rome.

Laura Overpelt (OU)
Laura Overpelt is promovenda aan de Open Universiteit bij de faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen. In het kader van NWO ‘promoties in de geesteswetenschappen’ doet zij onderzoek naar de dagelijkse praktijk in het schildersatelier van Giorgio Vasari (1511-1574) in het Palazzo Vecchio in Florence. Het NIKI is voor Laura vaak de uitvalsbasis geweest om onderzoek te kunnen doen bij diverse archieven en bibliotheken in de stad. Inmiddels is Laura naar Florence verhuisd. Zij is nog steeds regelmatig in het NIKI te vinden. Voor meer informatie, mail naar lauraoverpelt[at]gmail.com.

André van Deursen (TU Delft)
André van Deursen is sinds januari 2014 ambassadeur van het NIKI aan de TU Delft. Hij studeerde in 2017 af aan de Universiteit Leiden met als specialisatie architectuurgeschiedenis op een onderzoek naar de ontwikkeling van de Italiaanse plattelandsvilla onder Medici invloed. Nu studeert hij aan de Technische Universiteit in Delft waar hij zich specialiseert in architectonisch erfgoed. Zijn afstudeeronderzoek gaat over de herbestemming van agrarisch erfgoed in Midden-Italië.

Julian van Deursen (TU Delft)
Julian van Deursen studeert Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Naast zijn interesse voor techniek, innovatie en design bewondert hij de grote rol die kunst en cultuur hebben gespeeld tijdens de renaissance en heeft hij onderzoek gedaan naar creatief auteursrecht in werken van Pontormo en Michelangelo. Kunstgeschiedenis heeft getoond relevant te zijn voor technische studenten en als ambassadeur aan de TU zet Julian zich in om technisch geschoolde studenten die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis over de mogelijkheden van het NIKI te informeren.

Nathalie Mantel (RUN)

Nathalie Mantel sloot in 2016 haar opleiding Kunstgeschiedenis af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Inmiddels heeft zij ook de educatieve master tot eerstegraads docent voor Kunstgeschiedenis en Culturele Kunstzinnige Vorming afgerond. Tijdens haar studie heeft ze meerdere cursussen gevolgd aan het NIKI, zoals die van Caravaggio en Michelangelo. Voor haar masterscriptie onderzocht zij de beeldtradities van Hercules en David als politieke paradepaardjes van de stad Florence in de vroegmoderne periode en hoe deze figuren daarin nauw met elkaar verbonden zijn. Studenten kunnen Nathalie voor vragen over cursussen, beurzen en het NIKI in het algemeen bereiken via LinkedIn.